Ikkunoiden kunnostusta

 


Talon ikkunat ovat ajalle tyypilliset kaksilasiset kuusiruutuiset, kahdesta kolmeruutuisesta pokasta muodostuvat. Toisin sanoen yhdessä aukossa on neljä erillistä pokaa. Ensin kunnostimme sisäpokat eli tuplat. Ne olivat puuosiltaan ehjät, vain muutamat ruudut olivat rikkoontuneet. 
Kunnostus tehtiin perusteellisesti: kaikki lasit irrotettiin ja vanhat maalit kaavittiin pois. Puupuhtaat pokat pohjamaalattiin ohennetulla Uulan pellavaöljymaalilla ja lasit kitattiin paikoilleen pellavaöljykitillä. Ohentamatonta maalia siveltiin tiukkaan kolme ohutta kerrosta.

Vaikka työvaiheita on paljon ja työ on aikaa vievää, on se silti palkitsevaa: ei tarvita kalliita työkaluja ja materiaalit maksavat muutaman euron per poka. Netistä löytyy hyviä ohjeita ja videoita, joiden avulla homma onnistuu keltä tahansa sitkeältä puurtajalta. Kunnostetut ikkunat kestävät taas vuosikymmeniä pienellä huollolla. Ne kun on aikoinaan tehty tiheäsyisestä punahongasta toisin kuin nykyiset huoltovapaat eli ei-pysty-korjaamaan -ikkunat.Nyt sisäpokat on talon alakerran osalta valmiit ja työn alla ulkopokat. Niissä alapuut on osin vaihdettava, mutta sekään ei ole kummoinen homma, kun sopivaa puutavaraakin löytyi riihen jemmasta. Ikkunoiden kunnostuksen ei tarvitse pelätä loppuvan, niitä riittää yläkerrassa, kellarissa ja vielä navetassakin varmaan kyllästymiseen saakka.Kommentit