Hommaa tulee ovista ja ikkunoista

Jo pidempään jatkunut ikkunoiden kunnostus on laajentunut koskemaan myös sisäovia. Talon kaikki alkuperäiset sisäovet olivat tallella ja käyntikuntoisia. Näissä umpipuisissa peiliovissa oli toimivat lukot ja kahvat. Ei siis tarvinnut kuin vanhat maalit poistaa ja sutia uudet tilalle. Teoriassa ja käytännössäkin hyvin yksinkertainen homma, mutta aikaa vievä. Yksinkertaisen ihmisen yksinkertaista hommaa, joka ei onnistu kaikilta.Ovissa oli päällimmäisenä maalina käytetty akrylaattimaalia eli suomeksi lateksia. Sen alla oli pari kerrosta öljymaalia, jotka olisi voinut jättää poistamattakin. Varmuuden vuoksi ne kuitenkin kaavittiin pois. Työ eteni kuumailmapuhaltimen ja skrapan kanssa hyvin, mutta hitaasti. 

Yhden oven täydelliseen maalinpoistoon kului 
peilien määrästä riippuen 5-8 tuntia. Siihen päälle vielä hiomista ja suurimpien kolhujen kittaamista ennen maalausta. Ei siis ihme, että teetettynä näinkin simppeli homma Suomessa maksaa paljon. Tämä kuuluu ehdottomasti töihin, jotka kannattaa tehdä itse ja säästää. Niin kuin kaikki muutkin hommat.  


Maalaus tehtiin Uulan Ovi- ja ikkunamaalilla, joka on öljypohjainen sisämaali kulutuksenkestoa vaativille pinnoille. Se on helppo ja mukava levittää, mutta valkoisena peittää melko huonosti. Ovet maalattiin eri väreillä, värit valittiin Uulan perinnevärikartasta: purjo, utu, sade ja vanamo tuplapastalla. Sävytetyt maalit peittivät kahdella maalauskerralla, valkoisella joutui maalaamaan jopa neljä kerrosta. Innolla odotamme, miltä eteinen tulee näyttämään, kun sen kaikki viisi ovea tulevat olemaan eriväriset.

                               

Kommentit