Liittyminen kunnan vesijohtoon



Talon vierusta oli päässyt puskittumaan.

Vierusta sorastettiin ja asennettiin rännikaivot.
Ensimmäisiä projekteja pientilalla oli vesihuollon järjestäminen. Vanha kaivo, josta ennen vesi on saatu, oli viereisen pellon salaojituksen ja käytön puutteen vuoksi päässyt kuivumaan. Tontin nurkalla kulkee kunnan vesijohto, johon päätimme liittyä. Eipä jatkossa tarvitsisi murehtia veden laadusta tai riittävyydestä. Aiomme kuitenkin pärjätä ns. kantovedellä; vesivessaa tai suihkua emme halua taloon rakentaa.

Kysellessäni, mistä löytyisi sopiva kaivinkoneurakoitsija, minulle suositeltiin paikallista yrittäjää Jari Aholaa. Otin mieheen yhteyttä, ja sovimme, että homma tehtäisiin ennen talvea. Jari lupasi hoitaa paikalle putkimiehen, tarvittavat täyttömaat sekä olevansa yhteydessä vesilaitokseen, mistä tultaisiin tekemään liittyminen runkolinjaan.

Hommat aloitettiin eräänä lokakuisena aamuna kahdeksan aikaan. Vesilaitokselta oltiin tulossa tekemään liittymistyöt puolen päivän aikaan, joten aikaa ei ollut tuhlattavaksi. Vesijohdon tarkkaa sijaintia ei tiedetty, mutta kaupungin toimesta oli merkattu oletettu sijainti. Putki löytyi reilun kahden metrin syvyydestä, samoin peruskallio. Liitoskohdalta kaivettiin reilu 20 pitkä ja pari metriä syvä kaivanto talon nurkalle.

Kun kaupungin Transit kaartoi pihaan, oli heille mestat valmiina. Paria tuntia myöhemmin liitokset sekä runkolinjaan että vesimittarille oli tehty. Myös putkimies (Pasin Putki Oy) oli saanut työnsä valmiiksi. Päivän päätteeksi talon ympäristö kaivettiin puhtaaksi ja asennettiin rännikaivot. Seuraavana päivänä siistittiin piha-aluetta, kaivettiin sähkölle varausputki navetalle, asennettiin suodatinkangasta ja sorastettiin pihaa. Meruan Soralta Joonas ajoi soramurskeet ja pari kuormaa täyttömaata.

Mäen päälle rakennettu talo on pysynyt hyvin ryhdissään ilman routasuojauksia ja salaojia.

Homma meni täysin nappiin. Miksi? Koska ymmärsimme antaa Jarin hoitaa koko työmaan itsenäisesti. Hän oli yhteydessä vesilaitokseen, putkimieheen sekä maansiirtoyrittäjään, jotka olivat luotettavia ammattilaisia. Pahin virhe on alkaa itse säätämään projektia sellaisella alueella, mistä ei tunne paikallisia toimijoita. Riittää, kun löytää yhden hyvän. Se löytyi kyselemällä rakennusalan tutuilta suosituksia. Jaria suositeltiin, eikä suotta. Vimpan päälle ammattimies. Lähiseudun yrittäjien käyttäminen on taloudellista, mutta myös ekologista (lyhyet kuljetusmatkat) sekä saattaa edistää sosiaalisia suhteitakin.                                                                      

Sähkövaraus navetalle.
Vesijohdon runkoputki kulki kahden metrin syvyydessä.

Kommentit